Spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov”. Zaradi zagotavljanja popolne uporabniške izkušnje jih omogočite. Sprejmi | Več o piškotkih

Vina Štoka Teran s Krasa

sloitaengger

Izbrani okusi iz Krasa

Kmetija Štoka leži v Krajni vasi. Stara je preko 200 let. Na stari domačiji že peta generacija neguje vino, kot so ga naši predniki. Je mešana EKO kmetija, kjer še vedno redijo živino, prašiče, v kleti pa je še vedno teran.

Vinska klet Štoka

Več kot 200 let stara vinska klet Štoka se nahaja na nadmorski višini 250-270 m in spada v kraški vinorodni okoliš. S tradicijo vinogradništva se ukvarja že peta generacija.

Kmetija zavzema 25 hektarjev, od katerih je 7 hektarjev vinogradov. Na njih uspeva skupno okoli 32.000 trsov. Od tega je 70% refoška iz katerega na kraški zemlji pridelujemo teran, 15% cabernet sauvignona, 5% merlota in 5% chardonaya. Ostalo je še malvazija pa stara avtohtona vitovska grganja niti furlanski tokaj ne manjka. Starejši nasadi so ˝latniki˝, kar je novejših, pa je vzgojenih v vedno bolj priljubljeni ˝šparonskivzgoji˝.

Več o kmetiji in kleti Štoka

Izbrani Teran PTP

Pred leti smo na Krasu ustanovili konzorcij terana. Gre za nadgradnjo izbranega terana.

Oglejte si ponudbo naših vin

Kje smo?

Na avtocesti Ljubljana-Koper zapeljemo na izvoz Dane in se peljemo proti Sežani. Na križišču pred Sežano zavijemo desno proti Dutovljam, tam pa zavijemo levo proti Komnu. Po treh kilometrih zagledamo tablo Krajna vas. V vasi sledimo oznakam Vina Štoka. Podrobnejšo lokacijo najdete v kontaktu.


Teran in Kras

Študija je pokazala, da zmerno pitje terana znižuje umrljivost za rakom in boleznimi srca in ožilja. Podatki o umrljivosti ljudi na tem območju kažejo nižjo stopnjo umrljivosti za temi boleznimi. Teran vsebuje veliko železa, zato je priporočljiv za slabokrvne ljudi.

Zadnja dognanja v svetu, ki temeljijo na preučevanju vpliva vin na človeško zdravje govore o zdravilnosti antioksidantov (fenolov), flavonidnih snovi in aminokislin. Veliko teh najdemo v rdečih vinih, največ pa prav v teranu. Priporočljiv je tudi za bolnike ki so anemični, za tiste s premalo kisline in vse, ki imajo slabo prebavo.Vina Štoka / Tadej & Primož Štoka
Krajna vas 1d
6221 Dutovlje

Tel: ++386(0)5 764 03 27
email: vinastoka@gmail.com

Stoka.si | Vina Štoka / Tadej & Primož Štoka | Krajna vas 1d, 6221 Dutovlje | Primož: +386 (0)41 667 125 | Tadej: ++386 (0)31 361 823 | 28.si