Spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov”. Zaradi zagotavljanja popolne uporabniške izkušnje jih omogočite. Sprejmi | Več o piškotkih

Vina Štoka Teran s Krasa

sloitaengger

Oglejte si naša vina

Vinorodna dežela Primorska je zaradi idealnih klimatskih razmer izredno primerna za pridelavo terana. To sorto pridelujemo po stari klasični metodi. Maceracija poteka osem dni in več z ročnim potapljanjem klobuka. Vino zorimo v velikih lesenih sodih

Izbrani Teran PTP

Iz sorte refošk na Krasu pridelujemo vino teran. Na značaj tega vina močno vpliva kraška rdeča prst terra-rossa. Po starih zapisih sodeč, je teran slovel že v rimskem času kot vino z zdravilnimi lastnostmi. Sladokusci si ga najraje privoščijo s kraškim pršutom, suhomesnimi izdelki ter poleg rdečega mesa.

Cabernet Sauvignon

Vinorodna dežela Primorska je zaradi idealnih klimatskih razmer, najbolj primerna za pridelavo te sorte. Vino se prideluje po stari klasični metodi kot teran. Zorimo ga v hrastovih sodih tri leta in več.

Carsus

V zgodovino je Kras vstopil z rimskim imenom CARSUS. Beseda je starodavnega izvora in izhaja iz korena kara, kar pomeni kamen. Le ta je sestavljen iz sort cabernet sauvignon, merlot in teran. Temno rjavo-rdeča barva, ki se prepleta in harmonično zliva z vonjem plemenitega hrasta v katerem je vino zorelo 5 let in več. Odlično svežino mu daje teran.

Cara

Bela zvrst, ki jo sestavljajo Malvazija in Vitovska Grganja. Hladna maceracija je potekala 3 dni, nato je vino zorelo 2 leti v hrastovih sodih.

Rose

Vino Rose je pridelano iz rdečih sort grozdja, ki so Teran, Cabernet Sauvignon in Merlot. Vino se prideluje po postopku, ki je običajen za vela vina. To je hladno stiskanje brez maceracije. Rose je sveže vino, ki prija v toplih poletnih dneh, da nas ohladi in osveži. Strežemo ga pri temperaturi 8 -10 C°.

Terananov liker

Teranov liker je narejen iz dobrega terana, ki ga kuhamo in mu dodamo še nekaj (skrivnih) dodatkov. Je odličen kot aperitiv pred ali po jedi, za ženske in moške, ki nimajo radi premočnih pijač. Ob zmerne pitju poživlja kri in nas spravi v dobro voljo. Uporabimo ga lahko kot preliv k sladoledu in drugim sladicam.

Vitovska Grganja

Vitovska Grganja je stara avtohtona bela vinska sorta, razširjena na Krasu. Skupaj s teranom uvršča v seznam vin z zaščitenim poreklom. Vitovska grganja daje elegantno vino z zmerno alkoholno stopnjo.

Chardonnay

Chardonnay je vino izrazito rumenkasto slamnate barve z elegantnim in plemenitim vonjem. Ima poln, saden, krepak okus z dolgim zatonom. Bogastvo ekstrata poudarja svežino. Moderna tehnologija in tradicionalen način pridelave sta garancija za kakovost tega vina.

Malvazija

Malvazija je bela pol aromatična sorta vinske trte, ki je razširjena v deželah ob Sredozemskem morju in tako tudi v Primorski vinorodni deželi. Priporočamo jo k različnim sirom, perutnini in ribjim jedem.

Penina Rose Prima

Iz vina Rose, ki ga staramo nekaj let v kraški jami po klasični metodi dozoreva penina Prima.

Teranova penina Prima

Teranova penina je narejena samo iz terana. Po klasični metodi dozoreva nekaj let v kraški jami.

Teran in Kras

Študija je pokazala, da zmerno pitje terana znižuje umrljivost za rakom in boleznimi srca in ožilja. Podatki o umrljivosti ljudi na tem območju kažejo nižjo stopnjo umrljivosti za temi boleznimi. Teran vsebuje veliko železa, zato je priporočljiv za slabokrvne ljudi.

Zadnja dognanja v svetu, ki temeljijo na preučevanju vpliva vin na človeško zdravje govore o zdravilnosti antioksidantov (fenolov), flavonidnih snovi in aminokislin. Veliko teh najdemo v rdečih vinih, največ pa prav v teranu. Priporočljiv je tudi za bolnike ki so anemični, za tiste s premalo kisline in vse, ki imajo slabo prebavo.Vina Štoka / Tadej & Primož Štoka
Krajna vas 1d
6221 Dutovlje

Tel: ++386(0)5 764 03 27
email: vinastoka@gmail.com

Stoka.si | Vina Štoka / Tadej & Primož Štoka | Krajna vas 1d, 6221 Dutovlje | Primož: +386 (0)41 667 125 | Tadej: ++386 (0)31 361 823 | 28.si